Saturday, May 3, 2014

Na lijepom plavom Dunavu, 2. dio

Pešta

Kada netko kaže Budimpešta, velike su šanse da će svi pomisliti na peštanski dio grada. Što nije čudno jer je upravo taj dio centar kulture, mode, zabave i financija.

"Maglica" iz pločica ispred zgrade
Zgrada parlamenta vjerojatno je jedna od najpoznatijih znamenitosti i jedna od prvih koja se primjeti budući da je na samoj obali Dunava. Osobno, nisam fan neogotičnih stilova jer su „kičasti“, ali ta građevina je stvarno predivno napravljena i jednostavno oduzima dah. Jednako je prekrasna i po danu, i po noći kada doslovno sjaji. Također je najveća građevina u Mađarskoj. Nažalost, prekasno sam saznala da turisti iz EU mogu besplatno ući i razledati unutrašnjost, ali nadam se da ćete vi iskoristiti tu priliku.

Pogled s brodića

Spomenik žrtvama
Na obali Dunava nalazi se spomenik ubijenim Židovima za vrijeme Drugog svjetskog rata. Marš živih, koji se svake godine održava u znak sjećanja za žrtve Holokausta, je ove godine posvećen njima. 


Trg heroja je vrlo impresivan. Jedan je od najvećih otvorenih prostora u Budimpešti. Na centru trga, nalazi se 36-metarski kip anđela Gabrijela, koji je nacionalni spomenik (anđeo se ukazao prvome ugarskome kralju).  Iza njega nalaze se kolonade s kipovima kraljeva i mađarskih istaknutih ličnosti. Iza spomenika je ulaz u veliki gradski park, ispred kraj velike Andrašijeve avenije, a sa strane je Muzej finih umjetnosti. Ako se osjećate avanturistički, možete se probati popeti na Garbrijelov spomenik, tj. doći do kipova starih poglavica na konjima u njegovom podnožju. Nisam sigurna koliko je to legalno, ali vidjela sam dosta turista kako sjede gore. 

Gradski park je velik i prekrasan. U njemu se može naći sve – od kipova, sajmova, jezerca pa do dvorca. Umjetno jezero je plitko i zimi se smrzne i služi kao Gradsko klizalište. 

Od njega se lako dođe do ljekovitih toplica po kojima je Budimpešta poznata. Čak i ako ne planirate otići u toplice, uđite u zgradu jer je prekrasno ukrašena. 

ZOO

Možete ući u njihov kavez
U blizini je i Zoološki (i Botanički) vrt koji je jedan od najstarijih zooloških vrtova u svijetu. Godišnje ga posjeti preko milijun posjetitelja. Velik je i da se sve razgleda, trebat će vam cijeli dan. Tehnički, može se proći u par sati, ako brzo hodate i ne provodite previše vremena kod životinja jer ima preko 1000 vrsta životinja. Ulaznica je oko 60 kuna, a čula sam (opet prekasno) da studenti, koji pokažu svoju X-icu, imaju popust. Svi oni koji vole životinje, bit će doslovno u raju. Pogotovo jer trenutno imaju pravi „baby boom“ i puno malih životinja. Kao i u većni takvih vrtova, možete gledati kako se životinje hrane, neke od njih možete i sami hraniti, a kod morskih lavova imaju i pravi mali show. Možete posjetiti edukacijske programe unutar „muzeja“ u vrtu. A kod nekih životinja čak možete i ući u kavez. Definitivno se isplati izdvojiti vrijeme za posjet Zoološkom, a više informacija pogledajte na njihovoj web stranici.
Mala žirafa

 P.S. Ponavljam, stavit ću još slika kad mi se sestra vrati u Zagreb – veći dio sam slikala s njezinim fotoaparatom, a ona je otišla raditi na more. 

Marina Hudoletnjak

2 comments:

  1. životinjice slatke, baš si u pravom trenutku ulovila tigra kak zijeva :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ponosim se tom fotkom :D
      I iznenadila bi se koliko ljudi ide u Budimpeštu samo da bi došli u taj Zoo, tako da mi nije žao što mi je pola posta posvećeno samo Zoo-u haha.

      Delete