Friday, April 25, 2014

Na lijepom plavom Dunavu, 1. dio

Zapravo je smeđe boje, ali nema veze, lijep je. U ovome postu, pisat ću o Budimpešti, prekrasnom starom gradu koji je doživio procvat za vrijeme Austro-Ugarskog Carstva. Jedan je od najljepših gradova Europe, zovu je i „Pariz istoka“.


Pogled prema Budimu

Dojmovi

Kada sam planirala ovo zadnje putovanje sa sestrom, plan je bio otići u tri grada za Uskrs - Budimpešta, Bratislava i Beč, ali smo zaključile da to nije pametno jer u jednom danu ne možemo pošteno proći jedan grad. Na kraju, u agencijama se nudila samo Budimpešta na 3 dana. Moram priznati da u početku nismo bile previše oduševljene, veselile smo se putovanju općenito, u smislu da se maknemo iz Hrvatske, ali ne i Budimpešti, a presuđujuća informacija o uplaćivanju putovanja bila je ta da njihov Zoološki ima žirafe.

Grad me stvarno ugodno iznenadio. Bila sam skeptična, kao i većina osoba iz naše autobusne „grupe“, jer postoje određeni negativni stereotipi o Mađarskoj i Mađarima, ali nakon ovoga sa sigurnošću mogu reći da su neutemeljeni. Grad je prekrasan, lijepo je očuvan, stalno obnavljaju građevine (posrećilo mi se da sam došla baš u vrijeme kada su dovršene restauracije većih građevina poput zgrade Parlamenta) i ono što se najviše osjeća - čist je. Centar grada tako je velik da se jednostavno ni ne može smatrati centrom, kao što je recimo slučaj u Zagrebu.

Imam toliko dojmova i toliko za ispričati da ne znam odakle bi počela. Za početak je možda najbolje spomenuti da će ovaj post biti u tri dijela kako bi bio lakši za čitanje.

Povijest

Dakle Budimpešta je glavni i najveći grad Mađarske, a ujedno je i glavni centar zemlje (politika, industrija, trgovina i promet). Tamo živi oko 34% cijele populacije Mađarske. Budimpešta je spoj dva stara grada - Budima i Pešte, koje odvaja Dunav, a spaja sedam mostova. Tako je dobila i ime. Ujedinili su se 1873.

Budim je na zapadnome dijelu, a Pešta na istočnom. Budim je najstariji dio grada i na brdu je. Može ga se usporediti sa recimo Gornjim gradom u Zagrebu. Navodno su ondje najskuplje nekretnine čak 4000€ po kvadratu. Najpoznatiji je po turističkim atrakcijama poput Ribarskih utvrda/bastiona, Citadele, Crkve sv. Matije i dvorskog kompleksa koji je tijekom godina bio uništen/oštećen mnogo puta, ali i obnovljen i nadograđivan te je na UNESCO-ovoj listi svjetske baštine (zajedno s okolicom, Andraševoj aveniji, Trgom heroja i podzemnom željeznicom).

Sa Ribarskih utvrda se pruža jedan od najljepših pogleda na grad. Izgrađene su u gotičkom stilu i jednostavno oduzimaju dah.

Dvorac je prekrasan, ali se plaća ulaz od 10ak € kada u Budimpeštu dolazi puno turista, npr. kao što je sada bio sajam za Uskrs. Zapravo se plaća ulaz na sajam, koji nije baš tako poseban po mom mišljenju. 

Dvorac

Također, ako netko voli Drakulu i vampire, može se šetati podzemnim tunelima za koje se govori da je on njima kročio. 

Nastavak u idućem postu. :)

P.S. Stavit ću još slika kad mi se sestra vrati u Zagreb – veći dio sam slikala s njezinim fotoaparatom, a ona je otišla raditi na more. 


Marina Hudoletnjak

2 comments: