Thursday, April 17, 2014

Adrenalinska zabava



O parku

Za sve one koji ne znaju, Gardaland je zabavni park u sjeverno-istočnoj Italiji. Od Hrvatske je udaljen oko 6 sati vožnje (s pauzama). Godišnje  ga posjeti oko 3 milijuna posjetitelja i jedan je od najpopularnijih zabavnih parkova u Europi. Otvoren je većim dijelom godine – od travnja do kraja lipnja radi do 18 sati, a do sredine rujna otvoren je do 23 sata. U listopadu otvoren je vikendima u posebnom „Halloween“ izdanju, a u prosincu i dijelu siječnja, nekoliko puta tjedno u „Magic Winter“ izdanju.

Blue Tornado - jedna od najpopularnijih vožnji
Prikladan je za izlete cijele obitelji i za bilo koje doba godine. Za najmlađe tu je posebno dječje bajkovito carstvo, a za starije i željne adrenalina tu su tzv. vlakovi smrti i vodene vožnje.  Ako nekoga ne zanimaju ekstremne vožnje, užitak je i samo šetati po parku budući da je prekrasno uređen i podijeljen u tematske djelove u kojima se mogu naći kazališta, 4D kina te lagane i interaktivne vožnje. 
Park je prepun restorana i barova koji su najčešće tematski uređeni. Ako ste tamo u srcu ljetne sezone, pripremite se na veće gužve. Cijene hrane su prihvatljive, a na njihovim internetskim stranicama možete naći kupone za popuste kako za hranu, tako i za ulaznice. Ono što me najviše iznenadilo je to što imaju u ponudi i hranu za celijakičare (u dva restorana).

Kada ga posjetiti?

Za umorne noge i ugodan razgled parka
Što se tiče gužvi, rekla bih da je najidealnije Gardaland posjetiti u listopadu ili travnju. Temperature nisu previsoke, a budući da postoji i mogućnost od kiše, park neće biti krcat ljudima. Zadnji put kada sam bila, padala je kiša, ali ne puno – dovoljno da prestraši ljude da ne dođu, pa se u redovima čeka maksimalno 20 minuta (i to samo na par vožnji, na većini je oko 5 minuta), a opet dovoljno malo da sve vožnje budu otvorene. Osim onih na vodi, ali to se podrazumijeva jer nije dovoljno toplo za njih – obično vas kompletno smoče. Budući da je park stvarno ogroman, teško je sve obići, otići na sve vožnje i još malo odmoriti, tako da je idealno kada je vrijeme čekanja minimalno. Ali budite na oprezu, ako pak kiša prejako pada, i vožnje su zatvorene, nećete dobiti povrat novca.


Halloween


Najviše što me oduševilo je program za Noć vještica – većina turista je zamaskirano, kao i osoblje, park je posebno uređen i puštaju se posebni zvukovi. Na otvorenju prošlogodišnje sezone, cijena karte bila je jeftinija za 20€ (znači bila je 10€) za sve one koji su bili prikladno zamaskirani. To je prilika koja se ne smije propustiti za sve one koji žele iskusiti Halloween doživljaj.




Ljeto


ovo je samo jedna trećina reda, čekali smo 3 sata
Naravno da i ljeto ima svojih čari, poput vodenih vožnji i prskalica koje ispuštaju osvježavajuću maglicu dok se šetate te duže radno vrijeme. Za vrijeme ljetnih gužvi, najbolje je investirati u dodatne express karte koje vam omogućuju da dođete na red prije onih koji nisu kupili takve karte. One su stvarno spasonosne ali priča se da ih sada toliko ljudi kupuje, da su redovi postali jednaki. U to još nisam sigurna, moram provjeriti idući put kada idem, nadam se već ovoga ljeta. Također mislim da bi se isplatilo posjetiti Gardaland na dva dana. Park je velik i ako želite sve vidjeti i proći bez žurbe, to je jedini način. Iako je park ljeti otvoren do 23 sata, vjerujte mi da ćete biti iscrpljeni već oko 18 sati. 
Mali savjet ako idete samo na jedan dan - ponesite rezervnu odjeću. Putuje se po noći, šanse su da ćete biti mokri od vožnji i oprženi suncem. Iako je ljeto i vruće je, u busu će vam biti hladno zbog klime. 


Nadam se da sam vam dala par korisnih informacija i da ćete se odlučiti za jedno zabavno adrenalinsko putovanje. Ako imate kakvih pitanja, slobodno ih postavite u komentarima. :)

Marina Hudoletnjak


4 comments: