Friday, March 21, 2014

Putni savjeti

Putovati je lijepo. Upoznavati nove kulture, običaje, ljude. Uvjerena sam da ne postoji osoba koja ne bi željela putovati. Putovanja obično budu jeftinija ako putujte u vlastitom aranžmanu jer onda vi odlučujete o svemu, ali za one koji misle da to nisu u stanju organizirati, nemaju auto ili ekipu za put, tu su razne putničke agencije koje nude putovanja po cijelome svijetu, ali i po „susjedstvu“. Naravno, putovanja nisu uvijek povoljna za svačiji džep - i da, potreban je novac, ali uz malo štednje i volje, svatko može doživjeti čari putovanja. 

Ukratko, ovdje namjeravam pisati o mjestima koje sam posjetila i dati par savjeta što se tiče snalaženja u njima. Većina putovanja su kraća i povoljna za studente, a ako vas zanima nešto što se tiče dužeg boravka u inozemstvu (tipa Au-pair, couchsurfing, itd.), uputit ću vas na post od kolegice Rep, koja ima više iskustva s tim tipom putovanja. 

Nadam se da ćete koristiti ove savjete koje pišem iz vlastitog iskustva. Neki od njih su tako jednostavni da ljudi obično ni ne misle na njih, što je velika pogreška.
  1. Ako putujete preko neke agencije, dobro se raspitajte oko smještaja i moguće prehrane, prijevoza, slobodnog vremena, valute (gdje je najbolje mijenjati valute ako nisu €), itd. Nikad nemojte samo slijepo vjerovati brošuri, uvijek budite informirani. Vodiča (većina putovanja ima vodiča) tražite broj mobitela (u većini slučajeva, sam to predloži, ali podsjetite ga ako zaboravi), zapamtite kako izgleda bus i vozači. Ja, na primjer, uvijek fotografiram bus od naprijed i ulovim registarske tablice. Kada na jednom parkingu ima puno autobusa, gužve su, mrak je i vi ste već umorni (a možda i kasnite), te slike će vam dobro doći.
  2. Pratite stranice agencija, jer uvijek postoji neka akcija i posebno organizirana putovanja, npr. za blagdane, te usporedite njihove ponude - nemojte se odlučiti za prvu koju pronađete.
  3. Prije svakog puta, nema veze koliko dugog, napišite listu stvari koje morate uzeti sa sobom. Tako možete biti sigurni da nećete ništa zaboraviti.
  4. Spakirajte mali set za prvu pomoć - antiseptik, flasteri, lijekovi protiv bolova, temperature, alergije, mučnine, higijenske maramice, obične maramice, krema za sunčanje (pogotovo ako ćete biti sunčano). Nikada ne možete znati što se može dogoditi i zato morate biti spremni.
  5. Kada smo već kod prve pomoći - ne zaboravite uplatiti dodatno zdravstveno osiguranje i osiguranje od otkaza putovanja. Te dvije opcije obično nisu uključene u cijenu što je i razlog zašto su sva najpovoljnija putovanja tako povoljna. Računajte da će te uplate dignuti cijenu (moje zadnje putovanje je došlo 190kn više) ali su i više nego korisne. Dodatno zdravstveno vam služi da ne snosite troškove bolnica ukoliko se dogodi nesreća i da dobijete odštetu. Osiguranje od otkaza putovanja je dobro uplatiti ukoliko morate, zbog nekog razloga, otkazati već uplaćeno putovanje - u prosjeku ćete dobiti oko 90% novca nazad. Zamislite da taman prije puta dobijete crijevnu virozu - ne možete van iz kreveta, a kamoli na put. Ako ne uplatite osiguranje, vjerojatno se možete pozdraviti sa svojim novcima.
  6. Također, ako putujete unutar granica EU, dobro je izvaditi Europsku zdravstvenu karticu (EKZO). Besplatna je i jednostavno ju je zatražiti. O tome možete saznati više na stranicama HZZO-a.
  7. Nemojte pakirati previše stvari, putujte lagano.
  8. Ako trebate imati veću putnu torbu - neka ima kotačiće. Vjerujte mi, kotačići su spas. 
  9. Nikad ne putujte u novoj odjeći, pogotovo ne u novim cipelama.
  10. Ne nosite vrijedni nakit.
  11. Ponesite nešto više novca nego planirano. Nemojte ga trošiti nego čuvajte za krizne situacije.
  12. Čuvajte svoje stvari i putne isprave. Ne želite imati problema s tim. Ne čuvajte sve na istome mjestu. Ako ste paranoični ili jednostavno želite biti što sigurniji, preporučam tanke sigurnosne torbice oko struka koje se stave ispod hlača. Ne smetaju, a sigurne su.
  13. Ako ne znate jezik zemlje koju posjećujete, naučite par korisnih fraza. Domaćini će to cijeniti, a vi ćete naučiti nešto novo. Također, Google ima dobru aplikaciju za prevođenje koja radi i offline (ako se bojite roaminga).
  14. Uvijek ponesite grickalice i vodu. Uvijek.
  15. Za duge vožnje busom, ponesite si jastuk i deku. Putovanje i spavanje je udobnije, a dok razgledavate, vrećica s time može ostati u busu i neće vam smetati. Čak i po ljeti. Navečer ste umorni i oprženi suncem, a klima u busu i dalje radi. Trebat će vam, vjerujte mi.
  16. Ponesite si nešto za zabavu tijekom duge vožnje.
  17. Ne zaboravite napuniti svoje gadgete i ne zaboravite ponijeti punjače i/ili rezervne baterije.
  18. Fotografirajte. Sve. I najgluplju stvar. Neće vam biti žao kasnije, kada ćete se prisjećati puta.
  19. Zabavite se. :)

Marina Hudoletnjak

6 comments:

  1. "Ponesite si nešto za zabavu tijekom duge vožnje." - samo ne nešto za čitanje,jer će nam biti muka :D

    ReplyDelete
  2. možda sam previše puta gledala Taken, pa mi se jedino čini da si trebala spomenuti da ipak koliko god avanturistični bili ne putujemo sami po svijetu :) odlični savjeti inače!

    ReplyDelete
  3. Dobri savjeti, nekih se ne pridržavam, ali dala si mi dobre razloge da ih se počnem pridržavati. :)

    ReplyDelete