Friday, June 6, 2014

Putni savjeti - dodatak

Nakon što sam imala priliku otići na tri putovanja u vrlo kratkom vremenskom periodu i dobila nova iskustva, shvatila sam da sam propustila spomenuti neke stvari u prvom postu o savjetima za put. Ovaj post će zapravo biti samo kratki dodatak tom prvom postu kojeg možete pročitati ovdje.

Ovi savjeti većinom će biti vezani za vodiče budući da sam shvatila još par trikova.

20. Ako ne znate dobro mjesto na koje idete, preporučam da idete s vodičem. Znam da postoje turističke knjižice ali to nije to. Možda je to samo osobna preferencija, ali zanimljivije mi je kada mi osoba koju baš zanima to područje lijepo prepriča što se sve dogodilo. Više zapamtim i dinamičnije je.

21. Ako ne idete preko agencije ili agencija ne nudi vodiča, prije odlaska na put, informirajte se o takozvanim free walking tours/free tours by foot. Potpuno je besplatno, a na kraju ostavite malu „napojnicu“ vodiču ako vas je impresionirao. Kada sam bila u Poljskoj, slučajno sam naišla na tako nešto i moram priznati da mi je to bila jedna od najboljih i najzabavnijih tura.

22. Ako već imate vodiča, nema smisla da ste na kraju male povorke. Nećete ništa čuti. Progurajte se do vodiča i zalijepite se za njega/nju. Oni vole pričati i super im je kada je netko posebno zainteresiran za grad koji ste posjetili. Garantiram vam da ćete dobiti više informacija od ostalih ali u udijelit će vam par dodatnih savjeta o najboljim mjestima i kako lakše doći do neke lokacije.

23. Po mogućnosti ne putujte sami. Zvuči avanturistički, ali zabavnije je u društvu. Uostalom, nikada ne znate što vam se može dogoditi i gdje se možete izgubiti. Kada imate nekoga pored sebe, sigurno ćete biti sigurniji. Pogotovo ako idete na neka egzotičnija putovanja.


24. Kada smo već kod sigurnosti, saznajte telefonske brojeve policije, hitne pomoći, vatrogasaca i slično za zemlju/grad u koji idete. Također informirajte se o pozivnom broju. Uvijek morate biti spremni na najgore moguće situacije.

25. Informirajte se o javnom prijevozu te kako i gdje se kupuju karte te provjerite kako izlgedaju registrirani taxi vozila. Česti su slučajevi s lažnim taxi vozačima koji naplaćuju više nego što bi trebali pa je potrebno znati kako izgledaju provjerena vozila.

26. Ako ostajete više dana i želite istažiti svaki kutak grada, pametno je istažiti kojih se kutaka treba kloniti. Svaki grad ima neku opasnu četvrt.

Za sada je to sve. Sigurno ću imati još par savjeta za podijeliti nakon što steknem još više iskustva. :)


Marina Hudoletnjak